Couzijn, Wessel

Voornaam: 
Wessel
Voorletters: 
W.
Achternaam: 
Couzijn
Geboortejaar: 
1912
Geboorteplaats: 
Amsterdam
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
1946-1984
Overlijdensjaar: 
1984
CV: 

Wessel Couzijn is geboren op 17 juni 1912 te Amsterdam. Vanaf 1915 woont hij in de Verenigde Staten, alwaar hij zijn eerste tekenlessen volgt aan de Art Students League. In 1929 verhuist hij terug naar Nederland. In het volgende jaar begint hij aan de schildersopleiding van de Rijksakademie te Amsterdam. Hij krijgt hier onder meer les van professor Jan Bronner, een gewaardeerde maar traditionele beeldhouwer. Couzijn schrijft zich opnieuw in op de beeldhouwafdeling. In 1936 wint hij de Prix de Rome en dit stelt hem in staat Italië te bezoeken. Rond 1939 verblijft hij tijdelijk in Parijs, waar hij de beeldhouwer Aristide Maillol ontmoet en het werk van Auguste Rodin leert kennen.

Zijn joodse achtergrond dwingt hem in 1940 Europa te ontvluchten. Hij brengt de oorlogsjaren door in New York en ontmoet vele andere Europese kunstenaars die hetzelfde lot treft, zoals Ossip Zadkine en Jacques Lipchitz. Hier ontmoet hij ook de beeldhouwster Pearl Perlmutter en hij trouwt met haar. Na de oorlog keert hij terug naar Amsterdam. Daar heeft hij zich een persoonlijke, zeer bewogen expressionistische stijl eigengemaakt. Aanvankelijk werkt hij figuratief, maar geleidelijk aan krijgen zijn beelden – gedeeltelijk door de indrukken die hij op heeft gedaan tijdens een bezoek aan Auschwitz – een non-figuratieve uitdrukking van emotionele begrippen als hoop, wanhoop, liefde, bevrijding en onderdrukking. Plastiek maakt plaats voor meer opengewerkte vormen, waarin ruimte en dynamiek de expressie versterken.

Tot 1970 woont en werkt Couzijn in Amsterdam, daarna in Amstelveen. Hij bouwt een gewaardeerd en indrukwekkend oeuvre op en wint diverse kunstprijzen, waaronder de David Röellprijs voor zijn gehele oeuvre in 1966 en de Nederlandse Staatsprijs voor beeldhouwkunst in 1967. Zijn werk wordt getoond op de Biënnales van Venetië en van Middelheim en bevindt zich in vele particuliere en openbare collecties. Couzijn overlijdt op 16 mei 1984 te Haarlem op de leeftijd van eenenzeventig jaar. 
(bron tekst: www.sculptureinternationalrotterdam.nl)

Werk: 

Couzijn in zijn atelier (bron: sculptureinternationalrotterdam); 

Bibliografie: 
  • Bestandcatalogus Nederlandse na-oorlogse keramiek, Rijksdienst Beeldende Kunst 1995