Chevalier, Henneke

Voornaam: 
Henneke
Voorletters: 
H.
Achternaam: 
Chevalier
Geboortejaar: 
1943
Geboorteplaats: 
Amsterdam
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
1978
CV: 

Henneke Diekmann-Chevalier is geboren in 1943 te Amsterdam. Na een start als leerkracht in het Lager Onderwijs is zij een aantal jaren actief als vakleerkracht handvaardigheid in het Gooi. Al in de zestiger jaren ontstaat bij haar de interesse voor de keramiek en haar behoefte om zich daarin te specialiseren. Daartoe heeft zij een aantal opleidingen en stages gevolgd bij professionele keramisten. Eerst in de randstad, later in de provincie Groningen. Hier volgen enkele data: 1960-1965 Onderwijsakte en Akte R. Handvaardigheid; 1972-1974 Veka Keramieklessen van Yolly v.d. Wijngaard in Amsterdam; 1975-1978 Keramieklessen van Eila Schrameyer in Bussum; 1976-1978 Draailessen van Victorine Reyseger in Bussum; 1982-1984 Keramieklessen op de School voor Handenarbeid in Groningen door Anno Smith; 1984-1985 Lessen in seriedraaien en stage bij Pottenbakerij Old Ambacht in Jonkersvaart; 1985 Seminar door David Frith en Dave Robberts in Bussum; 1990-1992 Glazuurlessen van Emmy van Deventer in Assen.

Na haar verhuizing naar Kornhorn in 1978, krijgt zij de beschikking over een ruimer atelier. Daar is zij vanaf 1985 professioneel aan het werk als beeldend kunstenaar/keramiste. Haar werkzaamheden zijn tweeledig. Als autonoom kunstenaar maakt zij keramische objecten die via het galeriecircuit onder de belangstelling van het publiek worden gebracht. Naast haar kunstzinnige aspiraties heeft zij ook een ambachtelijke kant. In haar Keramisch Atelier La Table Ronde maakt zij in opdracht o.a. handgedraaid serviesgoed, dat zij levert aan winkels, bedrijven en particulieren.

Adres

Henneke Chevalier, Provincialeweg 44, 9864 PE  KORNHORN  tel/fax 0594-659729.

www.hennekechevalier.nl

Werk: 

Henneke Chevalier vindt de inspiratie voor haar keramische werk in architectuur en landschap. Zij kiest voor een abstracte vormgeving. De gladde oppervlakken en strak afgewerkte vormen geven de objecten een monumentaal karakter. Klei is een moeilijk te hanteren materiaal. Het is dan ook een uitdaging om juist met dit materiaal de vormgeving tot stand te brengen. Het werk wordt opgebouwd uit platen klei die aan elkaar gemonteerd worden, al dan niet aangevuld met gedraaide onderdelen en gevormde elementen. Haar fascinatie voor geometrische vormen en patronen komt vooral ook tot uiting in de gestileerde kleurige decoraties. De glazuren ontwikkelt zij zelf en het werk wordt gestookt in een elektrische oven op 1100° (tekst van haar website).

Bron foto: 

Portret en atelieroverzicht, 2012; drie autonome werken (bron: website kunstenaar).