Brussel, Antoinette van

Voornaam: 
Antoinette
Voorletters: 
A.A.M.
Voorvoegsel: 
van
Achternaam: 
Brussel
Geboortejaar: 
1948
Geboorteplaats: 
Eindhoven
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
1979-2008
CV: 

Antoinette van Brussel is geboren te Eindhoven op 9 juli 1948. Zij doet de opleiding aan de Akademie voor Beeldende Vorming te Amersfoort van 1966 tot 1970. Aan haar docent Atze Haytsma heeft zij de liefde voor het materiaal klei te danken. Antoinette trouwt met de graficus Gerrit Westerveld. Zij is de zus van de fijnschilder Anneke van Brussel. Tussen 1980 en 2008 is zij als keramist in eigen atelier (sinds 1979) werkzaam geweest. Zij maakte hier ook kleine bronzen en werkte met steen en ander materiaal. In die tijd heeft zij in het binnen- en buitenland aan exposities en activiteiten deelgenomen onder haar meisjesnaam Antoinette van Brussel. In 1987 heeft zij met Duitse vrienden een keramiekoven gebouwd voor een Indiaans pottenbakkerscollectief in het plaatsje Juruti aan de Amazone in Brazilië. In 1991 heeft zij deelgenomen aan een expositie in de kazemat ‘Mosede’ in Køge in Denemarken. Het werken met klei beviel haar beter dan het exposeren en verkopen van haar werk. In de beginjaren is zij een tijdlang binnen de NVK (Nederlandse Vereniging van Keramisten) actief geweest. In 2008 is Antoinette gestopt als keramiste. Maar in 2007 was zij nog zeven weken te gast als artist in residence in een keramiekstudio in Japan. Dit heeft een bijzonder verhaal opgeleverd, dat verder is uitgewerkt in een boek Sado-san (zie foto) dat in 2018 is gepubliceerd. 

Te bestellen: Sado-san, geïllusteerde paperback, 256 blz., uitgeverij Kleinood & Grootzeer, € 20,- plus € 2,00 portokosten. 

Link met betrekking tot deze uitgave:
http://kleinood-en-grootzeer.com/nieuws.htm 
Link rechtstreeks naar het bestelformulier:
http://kleinood-en-grootzeer.com/bestellen_bestanden/bestellen_077.htm  
Link naar de home page van K&G:
http://kleinood-en-grootzeer.com/index.html
Link naar het fotoalbum met haar werk uit 2019:                                                                     https://www.albelli.nl/onlinefotoboek-bekijken/66b06fa5-82f7-461e-b542-ebc02478cb93 

Het werk van Antoinette dat op bovenstaande website te zien is wordt door haarzelf te koop aangeboden.

Website kunstenaar: http://antoinettevanbrussel.nl

E-mail adres kunstenaar: antoinettewesterveld@ziggo.nl

Afbeeldingen: portret van Antoinette met een schaal die net uit een anagama-oven is gekomen, fotograaf Samuel Hsuan-Yu Shih (bron foto kunstenaar); boekomslag Sado-san; kop (bron foto kunstenaar); idool stèle (bron foto kunstenaar); tors (bron foto kunstenaar); signatuur (bron Artentique); signatuur ingekrast (bron foto kunstenaar).

Werk: 

In haar atelier heeft zij vooral terracotta beelden gemaakt, torsen, idolen, stèles en paren, van handklein tot ruim 1 meter. Daarnaast heeft zij ook met andere materialen gewerkt.