Braendle, Julia

Voornaam: 
Julia
Voorletters: 
J.F.M.T.
Achternaam: 
Braendle
Geboortejaar: 
1929
Geboorteplaats: 
Rotterdam
Geboorteland: 
Nederland
Overlijdensjaar: 
1982
CV: 

Juliana Francisca Maria Tosco Braendle (Brändle) is geboren op 28 augustus 1929 te Rotterdam. Zij heeft de Zwitserse nationaliteit. Julia is leerlinge van de kunstnijverheidsschool (Kunstgewerbeschule) te Zürich en van de Akademie voor Beeldende Kunst te Rotterdam. In Rotterdam heeft zij monumentale wandkunst gemaakt. Zo heeft zij twee keer de wandplastiek 'Klimmende jongens' gemaakt, een maal voor bij de ingang van de gymzaal aan de Krabbendijkestraat 238, Rotterdam-Pendrecht (bron vermelding met dank website www.mario-bosch.nl). Een tweede exemplaar bevindt zich naast de ingang van de gymzaal aan de Nederhage 12 te Rotterdam-Hoogvliet.

Julia Braendle woont sinds 1969 te Bingelrade (Zuid-Limburg) waar zij op 30 september 1982 overlijdt. Zij is aquarellist, illustrator, kunstenaar monumentale kunst, beeldhouwer, glasschilder en emailleur. Decoreert ook bestaande tegels en andere keramiek.

Afbeeldingen: Groot wandplastiek, drie ruiters, sierbeton, plaats voormalig politiebureau Hof van Delftstraat 3 te Nootdorp, 1970 (bron en foto Henk Rolvink); wandplastiek 'Klimmende jongens' 1963, locatie gymgebouw, Nederhage 12, Rotterdam-Hoogvliet (foto Mario Bosch de situatie in 2017); industrietegel met een door Julia Brändle gedecoreerde voorstelling van een kind op hobbelpaard (coll. Nederlands Tegelmuseum, Otterlo).

 

Werk: 

A. Gymgebouw in Hoogvliet met gevelreliëf van Julia Braendle uit 1963. De op elkaar staande figuren van beton maken de functie van dit gebouw onmiddellijk voor iedereen zichtbaar. Het reliëf is bevestigd direct naast de ingang van het gebouwen is alleen te voet bereikbaar.

B. Gebouw Cleophas Jenaplan-school, Winterboeidreef 6, Utrecht. Datering gebouw 1965. Naam kunstenaar(s) Braendle, Julia. Techniek mozaïek. Toelichting technieken drie panelen. Afmetingen 1 x 1,5 m. De panelen zaten ooit aan binnenzijde gebouw, maar staan nu in een schuur op het schoolplein. 

C. School te Ede, Asakkerweg 5. Kunstwerk in beton uit 1974 door Julia Brändle, 150 X 150 X 150 cm. Aan de zijgevel van de school is dit vrolijke betonreliëf te vinden. Het stelt een zon voor met zes stralen. Aan het eind van de stralen zijn medaillons waarin kleine figuren te zien zijn die verschillende muziekinstrumenten bespelen. Een ander werk van haar is in Ede te vinden aan de gevel van de Cavaljéschool.