Bolt, Marianne van der

Voornaam: 
Marianne
Voorletters: 
M.
Voorvoegsel: 
van der
Achternaam: 
Bolt
Geboortejaar: 
1957
Geboorteplaats: 
Schaesberg (Landgraaf)
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
1984
CV: 

Marianne van der Bolt is geboren te Schaesberg (Landgraaf) op 26 juni 1957. Zij bezoekt de Stadsacademie te Maastricht van 1977 tot 1982. Zij vervolgt haar opleiding aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Gent (BE) in 1982 en 1983. In 1983 en 1984 bezoekt zij de Hochschule der Künste in Berlijn.

Marianne maakt beelden, installaties en werken op papier. In haar werk probeert ze een verbinding te leggen tussen archetypen en het alledaagse leven. De materialen die ze daarvoor gebruikt, lopen sterk uiteen: klei, papier, verf, metaal, steen, combinaties van deze materialen, maar ook gedroogde bloemen en bladeren. Haar beelden, installaties en tekeningen stralen kracht uit in hun kwetsbaarheid en in de kleine gebaren. Door hiermee te spelen en combinaties te maken creëert zij een beeldtaal met een eigen handschrift. De kleinere schetsen en taferelen in klei vallen op door hun speelsheid en humor. Love is in the Air heet een mannetje dat met wijdgeopende armen en een gouden hart rondstapt. Toch zit er ook hier en daar iets dreigends in: Who will throw the first Stone? Deze witte beeldjes zijn kleine verbeeldingen van dromen, nieuwsberichten, voorvallen en muziek; het zijn dagboeknotities (tekst Museum Land van Valkenburg). “Het werk van Van der Bolt is poëtisch van karakter, vindingrijk en speels, en heeft een mengeling van humor en ernst. In alle eenvoud toont Marianne van der Bolt zich een dichteres in klei.” (uit: juryrapport Kunst rond Kemp)

Bezoek de website van de kunstenaar: www.mvdbolt.nl

Afbeeldingen: portret Marianne (bron LinkedIn); Marianne bij een van haar werkstukken (bron Stichting Lokale Kunst); 3 werkstukken (bron website kunstenaar).