Boer, Klaas de

Voornaam: 
Klaas
Voorletters: 
K.
Voorvoegsel: 
de
Achternaam: 
Boer
Geboortejaar: 
1944
Geboorteplaats: 
Zaandam
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
1966 - heden
CV: 

Klaas de Boer is geboren op 18 juli 1944 te Zaandam. Van 1962 tot 1966 doet hij de opleiding aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs (Rietveld Academie) te Amsterdam, richting keramiek. In 1966 heeft hij zijn eigen atelier in Zaandam. In 1966 is zijn eerste tentoonstelling samen met Hans Kuijt: keramiek 66, in het voormalige kantoor van notaris Postma te Zaandam.

Keramist Klaas de Boer is een globetrotter. Het liefst besteed hij zijn tijd aan het zoeken naar de sporen van oude culturen. China, Japan, Egypte of Zuid-Amerika. En hij is in hart en nieren natuurliefhebber. In zijn werk zijn verwijzingen te vinden naar oude culturen en de tijdloze natuur. Toch ziet zijn werk er modern uit. Een uitgebalanceerd effect wordt verkregen door strakke vormen en prachtige kleuren in combinatie met in de klei gekraste decoraties. Vanaf de eerste dag op de Rietveldacademie weet Klaas dat hij keramist wil worden. Het is begin jaren zestig, de periode dat de keramiek zich ontwikkeld van toegepaste keramiek tot zelfstandige kunst. Picasso en de Cobra beweging hebben al op ongebruikelijke manier gewerkt met keramiek en spelen een bepalende rol in Klaas zijn ontwikkeling. Klei is meer dan een bord of een theepot.

De talloze manieren waarop je met klei kunt werken en de techniek van het werken met klei, porselein en steengoed staan centraal in Klaas zijn werk. Vrijer werk met de nadruk op Esthetiek en Techniek, in plaats van functionaliteit. Eeuwenoude stooktechnieken als Raku stoken geven ruimte aan de fascinatie die Klaas aan zijn klei en objecten geeft. De gebruiksmogelijkheid van potten en of schalen is volstrekt ondergeschikt aan de kunstzinnige aspecten. Het krassen met diepe en ondiepe halen is een specialiteit van Klaas. De afbeeldingen en de warme natuurtinten geven de perfect gedraaide, geglazuurde en gestookte objecten een "Uitstraling". Die perfecte "Uitstraling" is wat Klaas de Boer nastreeft. Klaas de Boer maakt potten, plastieken en wanddecoraties. Klaas geeft ook les.

Sinds 1967 woont Klaas de Boer aan de Klokbaai in Zaandam.

Bibliografie: 
  • Spruit-Ledeboer, Mieke G. Nederlandse keramiek 1900-1975, Assen 1977. 
Bron foto: 

In 2009 hebben wij de foto's ontvangen van de keramist, waarvoor dank!