Bläsing, Barbara

Voornaam: 
Barbara
Voorletters: 
U. B.
Achternaam: 
Bläsing
Geboortejaar: 
1946
Geboorteplaats: 
Kassel (Hessen)
Geboorteland: 
Duitsland
Werkperiode: 
1986
CV: 

Barbara Bläsing is geboren in Kassel in Hessen (DE) in 1946. Zij volgt daar de opleiding aan de Pädagogisches Fachinstitut Kassel van 1965 tot 1970. Van 1974 tot 1980 studeert zij psychologie aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Tussen 1981 en 1986 doet zij de opleiding aan de Academie voor Beeldende Vorming te Amersfoort. Barbara is werkzaam in Amersfoort sinds 1986.

Bezoek haar website: www.bblasing.nl

Ook te zien op youtube: https://www.youtube.com/watch?v=Fuvn1CUvF_k

Afbeeldingen: portret Barbara (bron website kunstenaar); Barbara in haar atelier (bron stichting SMAAK); installatie op de Leusder hei (bron website kunstenaar); object 1 (bron De Ploegh); object 2 (bron Maziart.com); Eerbetoon aan omgehakte berken, keramiek en berkenschors, 2015 (collectie kunstenaar); Poorten 2019, 5 reliefs waarvan 3 in keramiek, 1 stuk in hout en 1 in berkenschors (collectie kunstenaar). 

Werk: 

In haar werk stelt  de kunstenaar zich dienstbaar op ten opzichte van de aarde en de natuur. “We zijn een onderdeel van de natuur, dat betekent voor mij de natuur respecteren en niet alleen gebruiken”.

Vindsels, die haar raken zoals stukken hout, schors en takken zijn uitgangspunt voor een ruimtelijk, keramisch werk.  De beelden bestaan vrijwel altijd uit twee gedeelten, een keramische vorm en de vondst uit de natuur. Afhankelijk van de vorm, structuur en kleur van haar vindsels, schept zij uit klei en glazuur een keramisch beeld dat in uiterlijk dichtbij het deel uit de natuur komt. Het verschil tussen beide is soms niet te zien tot je het voorwerp aanraakt. De keramische vorm dient als sokkel voor het stuk hout of schors. De beelden zijn een soort altaartjes voor de natuur. Het proces van vergankelijkheid wordt gestopt en het natuurlijk element krijgt een herwaardering en wordt tot eerbetoon. Vanuit deze achtergrond zijn installaties (landartprojecten) in beeldenparken ontstaan.

 

 

 

Bibliografie: 
  • Augustijn, P., Hedendaagse keramiek in Nederland, Utrecht 2008.