Barendregt, Tanneke

Voornaam: 
Tanneke
Voorletters: 
T.E.
Achternaam: 
Barendregt
Geboortejaar: 
1955
Geboorteplaats: 
Rotterdam
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
1980
CV: 

Tanneke Barendregt is geboren in 1955 te Rottterdam. Zij volgt van 1972 toto 1978 de opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Rotterdam. Vervolgens bezoekt zij van 1979 tot 1980 de Academie voor Beeldende Kunst St. Joost te Breda. Tanneke maakt tekeningen, aquarellen, keramische beelden en ook tegels die naast de tekeningen en de beelden een belangrijke plaats innemen.

Foto: Geluidsgolven 2006, keramische tegel 20 x 14 cm. Foto ontvangen van de kunstenaar, waarvoor hartelijke dank.

Werk: 

Tanneke Barendregt zegt over haar werk: "Het moet rond mijn zeventiende jaar geweest zijn dat ik met mijn moeder had afgesproken op het Beursplein in Rotterdam. Ik stond op de traptreden van het Beursgebouw en keek naar beneden, naar alle mensen die ik niet kende. Plotseling verscheen mijn moeder tussen al deze anoniemen. En, natuurlijk, ik herkende haar onmiddellijk. Toch ervaarde ik dat op dat moment als heel bijzonder. Wanneer je eenmaal iemand kent, wordt deze nooit meer anoniem. Er is geen keerpunt. Sindsdien boeit de grens tussen anonimiteit en herkenbaarheid mij".

Bibliografie: 
  • Augustijn, P., Hedendaagse keramiek in Nederland, Utrecht 2008.
  • Suidman, Ieneke, Tanneke Barendregt: het zware en het lichte samengebracht, in: Keramiek, jrg. 36, nr. 2, april 2010.
Lijst van exposities: 
Tanneke Barendregt, In de Ruimte, keramische tegels en beelden van Tanneke Barendregt in Het Nederlands Tegelmuseum, Otterlo, van 13 mei t.m. 4 juli 2