Alphen, Jos van

Voornaam: 
Jos
Voorletters: 
J
Voorvoegsel: 
van
Achternaam: 
Alphen
Geboortejaar: 
1955
Geboorteplaats: 
Schiedam
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
2003
CV: 

Jos van Alphen is geboren te Schiedam in 1955. De functionele vorm binnen de keramiek heeft altijd zijn belangstelling behouden. Sinds 1980 heeft Van Alphen gewerkt voor dagbestedingsprojecten en heeft hij zich daar ontwikkeld in verschillende keramische technieken. Sinds 2003 maakt hij keramiek onder zijn eigen naam. Zijn ontwerpen  worden gekenmerkt door heldere vloeiende lijnen en zijn vaak gebaseerd op een driehoek. Een vorm is voor hem vaak een gestolde beweging. Je kunt je de beweging die voorafging aan de vorm voorstellen, en daarnaast een vervolg fantaseren. Van Alphen is geïnspireerd door organische vormgeving, maar ook door keramisten als Jan van der Vaart.                                                                                                                

De afwerking gebeurt meestal met een matte glazuur, maar soms ook met een engobe, wat een nog matter en iets ruwer oppervlak geeft. Veel van wat hij maakt is gebruikskeramiek, maar een klein deel van de unica is niet functioneel. Hij maakt ook wel werk als gevelstenen en urnen in opdracht. 

Het atelier van Jos van Alphen is gevestigd in Heiloo, op de Schuine Hondsbosschelaan 28.

Website: Schalen en Bokalen

Afbeeldingen: Jos van Alphen, portret (bron Facebook); vaasvorm 1, in een mal gegoten (bron Art Amsterdam Spui); vaasvorm 2, in een mal gegoten (bron website kunstenaar); met de hand gedraaide/gevormde vazen (bron Facebook).